Prešov i ŠKP s právom usporiadať predkolové turnaje

18.06.2009 Celý región

Viedeň 18. júna (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov budú v novej sezóne Ligy majstrov bojovať o jedinú miestenku do hlavnej súťaže v skupine s poľskými Kielcami a portugalským Portom.
Žreb predkola LM 2009/10 vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) zároveň rozhodol, že usporiadanie turnaja 4. skupiny (4. -6. septembra) pripadlo Tatranu.
Aj ženský majster z ŠKP Bratislava uspel v žrebe dejiska turnaja a v 2. predkole (2. -4. októbra) môže hostiť v 2. skupine ruskú Zvezdu Zvenigorod, slovinskú Olimpiju Ľubľanu a druhý tím z B-skupiny 1. predkola.
Prešovčania môžu hovoriť o mimoriadne nepriaznovom žrebe, ktorý ich zlúčil do skupiny s pravdepodobne najsilnejším tímom celého kvalifikačného pelotónu. "Naša skupina je určite najsilnejšia zo všetkých, ktoré vo štvrtok vo Viedni vyžrebovali, " vyhlásil riaditeľ klubu a asistent trénera v jednej osobe Tibor Szalai. "Kielce sú jednoznačným favoritom, navyše pred novou sezónou sa výrazne posilňujú hráčmi dokonca z nemeckej bundesligy. " Pre Tatran má úspech v podobe práva hostiť turnaj sladkokyslú príchuť, lebo ich domovský stánok Tatran handball aréna nespĺňa požiadavky stanovené pre Ligu majstrov. "Z podobného dôvodu sa viaceré tímy na čele so španielskym Valladolidom rozhodli ani v LM neštartovať. Keďže budeme musieť hrať v mestskej hale, tak to ani nebude ozajstná výhoda domáceho prostredia. Navyše ani mestská hala v tom termíne nie je voľná. Určite však vyvinieme snahu tento problém vyriešiť a turnaj doma usporiadať, " povedal pre TASR majiteľ klubu Miloslav Chmeliar, ktorý tiež krútil hlavou nad nepriazňou osudu: "Náročnosť našej skupiny zvýrazňuje ešte aj Porto, pokojne sme mohli dostať výrazne ľahších súperov. "
Ani tréner Bratislavčaniek Štefan Katušák si vzhľadom na zloženie skupiny nerobil veľké oči na historický slovenský postup do hlavnej súťaže. "Zvenigorod vlani v Lige majstrov triumfoval a je to hlavný favorit skupiny. Slovinská Ľubľana by už mohla byť zdolateľnejšia. Samozrejme, že naše šance by trochu vzrástli, ak sa turnaj hral doma, no uvidíme, ako sa k tomu postaví vedenie klubu, " tvrdil Katušák.
Okrem národného šampióna Tatrana Prešov bude mať slovenská hádzaná v novom ročníku zreformovanej Ligy majstrov širšie zastúpenie. V najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente sa v službách zahraničných klubov predstaví aj trojica reprezentantov Martin Straňovský, Andrej Petro a Peter Kukučka.
Trojlístok z národného tímu na rozdiel od Prešovčanov nečaká kvalifikačné predkolo, ale tzv. turnaj družstiev s voľnou kartou. Na podujatí 4. -6. septembra by sa na palubovke Stráňovského tímu Realu Ademar Leon mala predstaviť aj dvojica zo švajčiarskeho Kadetten Handball Schaffhausen Kukučka a Petro. Exekutíva Európskej hádzanárskej federácie kvarteto tímov, ktoré nemali legitímny nárok na účasť v LM, do turnaja vybrala ešte tradičného slovinského zástupcu Pivovarnu Celje Laško a TBV Lemgo z nemeckej bundesligy.
Organizátorské právo pripadlo Leonu, keďže pochádza z krajiny aktuálneho európskeho majstra (Ciudad Real).
Rakúsky A1 Bregenz so slovenským trénerom Martinom Liptákom čaká bude účinkovať v turnaji 3. skupiny na palubovke nórskeho Fyllingenu, tretím družstvom je srbský Partizan Belehrad.

Zloženie skupín predkola LM:
Muži:
1. skupina: Budučnost Podgorica (ČH), HC Vardar Pro Skopje (Mac. ), HC Dinamo Minsk (Biel. ), Besiktas JK Istanbul (Tur. )

2. skupina: ZTR Záporožie (Ukr. ), A. C. PAOK Solún (Gr. ), S. P. E. Strolovos (Cyp. )

3. skupina: Fyllingen Handball (Nór. ), A1 Bregenz (Rak. ), RK Partizan Si&Si Belehrad (Srb. )

4. skupina: TATRAN PREŠOV, KS Vive Kielce (Poľ. ), FC Porto Vitalis (Port. )

skupina tímov s voľnými kartami: Reale Ademar Leon (Šp. ), Kadetten Handball Schafhausen (Švajč. ), TBV Lemgo (Nem. ), Celje Pivovarna Laško (Slovin. )

Ženy:
1. predkolo:
A-skupina: LC Brühl Handball (Švajč. ), AC Ormi-Loux Patras (Gr. ), ORK Vrnjacka Banja (Srb. ), HC Sassari (Tal. )
B-skupina: Maliye Milli Piyango SK (Tur. ), Madeira Andebol SAD (Port. ), T+A/Voc Amsterdam (Hol. )

2. predkolo:
1. skupina: Aalborg DH (Dán. ), Byasen Handball (Nór. ), SPR Lublin SSA (Poľ. ), 2. tím z A-skupiny

2. skupina: Zvezda Zvenigorod (Rus. ), Olympija Ľubľana, RK Olimpija Ľubľana (Slovin. ), ŠKP Bratislava, 2. zo skupiny B.

3. skupina: FTC Ferencváros Budapešť (Maď. ), FC Kodaň Handbold (Dán. ), HC Smart (Ukr. ), víťaz A-skupiny

4. skupina: Rulmentul Urban Brašov (Rum. ), BM Parc Sagunt (Šp. ), Méty HB (Fr. ), víťaz B-skupiny
 

Vyberte región